Apple Watch Series 7 review: groot scherm, maar (te) kleine upgrade (2023)

De Apple Watch Series 7 is een grote upgrade, althans in letterlijke zin. Het nieuwe horloge van Apple kreeg een groter en helderder scherm, maar biedt verder weinig extra’s. Is dit de smartwatch die je nodig hebt?

Lees verder na de advertentie.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Watch Series 7 review

Vorig jaar sleutelde Apple niet aan het design; wél kreeg de Watch 6 er nieuwe sensoren bij, die het bloedzuurstofgehalte meten. Met de gloednieuwe Apple Watch Series 7 is het andersom, want het belangrijkste speerpunt is het ontwerp met het grotere display. Belangrijke (gezondheids)functies ontbreken.

We vinden de nieuwe Apple Watch Series 7 uitstekend. Het grotere scherm is een dikke plus en je laadt het klokje sneller op dan voorheen. Het is de beste Apple Watch die we om de pols hebben gehad. Of nog sterker: er bestaat wat ons betreft geen betere smartwatch. Maar dat we desondanks niet overlopen van enthousiasme, lees je in deze Apple Watch Series 7 review.

Ontwerp en scherm

Wat het ontwerp betreft lijkt de Series 7 veel op de vorige modellen. De horlogekast is weer vierkant, de zijkanten zijn afgerond en er is een draaiknopje. Daarmee lijkt het nieuwste klokje nog steeds (te) veel op de eerste Apple Watch, die het bedrijf alweer zeven jaar geleden uitbracht. Nog steeds oogt de smartwatch hoogwaardig en stijlvol, maar het wordt tijd voor een nieuw design.

Toch voert Apple een designverandering door waar iedereen blij van wordt. Terwijl de kastgrootte nauwelijks toeneemt (ze zijn er in versies van 41 en 45 millimeter), heb je bijna 20 procent meer scherm dan bij de Apple Watch Series 6. Vergeleken met de Series 3 is het display zelfs ruim 50 procent groter.

(Video) Erwins indruk: Apple Watch Series 7

Apple maakt het scherm groter door de randen smaller te maken. Het scherm buigt zelfs een beetje over de randen af, waarbij het display en de kast fraai in elkaar overlopen.

Geen Qwerty-toetsenbord

Het grotere scherm zorgt dat de Apple Watch net wat fijner is in gebruik. De knoppen en menunamen zijn groter, wat bijvoorbeeld handig is in de Rekenmachine- en Timer-app. Er zijn ook twee wijzerplaten die de extra schermruimte benutten. Een daarvan is de Contour-wijzerplaat, waarbij de cijfers prachtig langs de randen van het display vloeien.

Een andere – wijzerplaat Modular Duo – is het handigst. Hiermee plaats je twee uitgebreide complicaties onder elkaar, met linksboven nog een kleine complicatie en rechts de tijd. Zo hoef ik maar met mijn pols te draaien voor een buienverwachting van de komende vier uur, met daarboven een gedetailleerde weergave van de Activiteit-app.

Met het grotere display is er zelfs ruimte voor een volledig Qwerty-toetsenbord, zodat je niet afhankelijk bent van de dicteerfunctie om een bericht op te stellen. Vreemd en teleurstellend genoeg is deze er alleen voor Series 7-modellen uit Engelstalige landen. In Nederland wordt het toetsenbord niet ondersteund.

Wel kun je de taal veranderen naar het Engels om het toetsenbord op je pols te krijgen. Maar omdat de toetsen erg klein zijn en je nogal eens mistast, is een goede autocorrectie essentieel. En die laat die dan ook werken in het Engels.

Met het vernieuwde, volledig toetsenbord kunnen we dus niets, terwijl dit toch een van de belangrijkere features van de Apple Watch Series 7 is. Al is met al is het grotere scherm prettig, maar het zal de manier waarop je de Watch gebruikt niet veranderen.

Steun iPhoned

(Video) This Is NOT An Apple Watch 7 // Lemfo IWO WATCH S7 PRO: Things You Should Know

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Net als de vorige modellen ondersteunt de smartwatch always on. Het is dan niet nodig om de pols te draaien of het scherm aan te raken om de tijd te zien, want het scherm staat altijd aan. Wel wordt het display gedimd als je er niet naar kijkt en in deze weergave is het display 70 procent helderder dan voorheen.

Een andere verandering aan het display is dat het duurzamer is. Het kristal is dikker en beter bestendig tegen barsten. De Series 7 is ook de eerste met een IP6X-certificaat voor stofbestendigheid en hij is waterdicht tot 50 meter onder water. Je kan dus prima met het horloge zwemmen.

Sneller opladen

Net als de vorige modellen zingt de Apple Watch het met één acculading zo’n 18 uur uit. Genoeg om de dag door te komen en meestal kun je de Watch ook nog een nachtje laten slaaptracken. Is de accu leeg, dan duurt het minder lang om de batterij weer op volle sterkte te krijgen: ongeveer een uur.

Bij de Apple Watch wordt namelijk een snellaadkabel geleverd, waarmee je de Watch zo’n 33 procent sneller van stroom voorziet dan bij de Series 6. Hier heb je wel een krachtige 18 Watt-oplader (of krachtiger) voor nodig, die Apple niet meelevert in de doos. Het snellere opladen is vooral ideaal voor wie het klokje ‘s nachts om de pols heeft. Leg je de Watch tijdens het verorberen van je ontbijt op de ronde oplader, dan is dat waarschijnlijk al genoeg om de dag door te komen.

De processor van de Series 7 heeft de naam S7, maar hij lijkt exact dezelfde prestaties te leveren als de S6 in de Series 6. Een snelheidsverschil hebben we dus ook niet opgemerkt, maar bij de Series 6 voelden apps al erg soepel en snel aan. Nieuwe gezondheidssensoren zijn er niet. De Watch houdt nog steeds de hartslag bij, heeft een bloedzuurstofmeter en kan een ecg (hartfilmpje) maken.

Eerste Apple Watch met cellular (4G)

Ondanks dat de Watch Series 7 niet heel vernieuwend is, is er een goede reden om de smartwatch van Apple juist dit jaar aan te schaffen. De Cellular-versie van de Apple Watch voor het eerst beschikbaar in Nederland, waarmee de Apple Watch 4G heeft. Zonder dat je iPhone in de buurt is, ben je dan bereikbaar en kun je mobiel internetten. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor hardlopers.

Wij hebben de 4G-versie nog niet getest; vanaf aanstaande vrijdag (29 oktober) is de Apple Watch Series 7 met Cellular te bestellen. Een week later, op vrijdag 5 november, heb je de 4G-versie van de Watch op z’n vroegst in huis.

Conclusie Apple Watch Series 7 review

De Apple Watch Series 7 is een geweldig verlengstuk van de iPhone. En eigenlijk nog veel meer dan dat, want hij meet je slaap, doet dienst als sporthorloge en houdt je gezondheid in de gaten. Heb je een iPhone in je broekzak, dan wil je een Apple Watch om de pols.

(Video) a WELL-BUILT Apple Watch Ultra Clone - VWAR ZD8 Ultra Max Review

Waarschijnlijk wil je dan ook een Watch Series 7, want er is geen betere smartwatch. Maar de verschillen met de Series 6 zijn klein. Het scherm is iets groter, maar het verandert niet de manier waarop je je Apple Watch gebruikt. Buiten het verbeterde display is er nauwelijks iets verbeterd, dus de Apple Watch Series 7 is weinig vernieuwend.

Heb je een Series 6 of Series 5, dan is de nieuwste Watch een te kleine sprong voorwaarts om te upgraden. Dat geldt ook voor de Series 4, tenzij je graag het always on-scherm wil. Heb je echter een Series 3 of ouder, wil je een versie met Cellular, of heb je nog nooit een smartwatch van Apple gehad? Dan zal de Apple Watch Series 7 je niet teleurstellen.

Apple Watch Series 7 kopen

Wil je na het lezen van deze review eenApple Watch Series 7 kopen? Check dan onze prijsvergelijker met de beste aanbiedingen op een rij.

Apple Watch Series 7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw

€ 408,95

Bekijken Bekijk beste prijs

Refurbished

€ 344,99

Bekijken Bekijk beste prijs

(Video) Apple Watch 6 review: More health device than simple wearable

(Video) Apple Watch Series 7 review | why it’s (really) useful

FAQs

Is the Series 7 Apple Watch worth the upgrade? ›

If you have an Apple Watch Series 7, there's no reason to upgrade right now. The Series 7 and 8 have a lot in common, like their larger screen, QWERTY keyboard, fast charging and nearly identical suite of health and wellness features.

What is the latest software update for Apple Watch Series 7? ›

watchOS 9.0.

This update includes improvements and bug fixes for your Apple Watch.

What size Apple Watch 7 should a woman get? ›

According to Apple, the 41mm Apple Watch Series 7 is sized for wrists between 130mm and 200mm. (That's roughly 5 inches to 8 inches, if you're rusty in the metric system.) The 45mm Apple Watch Series 7 is sized for wrists between 140mm to 220mm, or, roughly 5.5 inches to 8.5 inches.

Which adapter should I use for Apple Watch Series 7? ›

Fast charging requires an Apple USB-C Magnetic Fast Charging Cable. This cable has aluminum around the magnetic charger and a USB-C connector. You also need one of these power adapters: Apple 18W, 20W, 29W, 30W, 61W, 87W, or 96W USB-C Power Adapter.

What is the difference between Series 7 and Series 8? ›

Apple Watch Series 7 has screen size of 1.61 in and Apple Watch Series 8 has screen size of 1.61 in. Apple Watch Series 7 comes up with a great resolution of 430 x 352 pixels and 326 ppi PPI whereas Apple Watch Series 8 comes up with a great resolution of 430 x 352 pixels and 326 ppi PPI.

Is Apple Watch 8 better than 7? ›

Overall, the ‌Apple Watch Series 8‌ is a very minor upgrade over the Series 7, with the body temperature sensor and Crash Detection being the only significant changes, meaning that it is difficult to recommend upgrading.

What size watch is too big for a woman? ›

Anything larger than 46mm quickly comes across as overly large. And anything smaller than 38mm is usually for women. By measuring your wrist and using the following size chart, you know exactly which size watch case is suitable for your wrist.

Which Apple Watch is best for woman? ›

Product List:
  • Apple Watch SE (GPS + Cellular, 40mm) ...
  • Apple Watch SE (2nd Gen) GPS 40mm Midnight. ...
  • Apple Watch SE (2nd Gen) GPS 44mm Starlight. ...
  • Apple Watch Series 8 [GPS + Cellular 45 mm] Smart Watch. ...
  • Apple Watch Series 8 [GPS + Cellular 41 mm] Smart Watch. ...
  • Apple Watch Ultra [GPS + Cellular 49 mm] Smart Watch.
Feb 2, 2023

What is the most popular Apple Watch size? ›

In short
Suitable for wrist circumferenceWidth
Apple Watch Series 813 to 20cm35mm
14 to 22cm38mm
Apple Watch Series 713 to 20cm35mm
14 to 22cm38mm
11 more rows
Feb 6, 2023

Do I need a special charger for my Apple Watch Series 7? ›

Your Apple Watch comes with the Apple Watch Magnetic Fast Charger to USB-C Cable (Apple Watch Series 7 and Apple Watch Series 8 only) or the Apple Watch Magnetic Charging Cable (other models). You can also use a MagSafe Duo Charger or Apple Watch Magnetic Charging Dock (sold separately).

Can I charge Apple Watch 7 with old charger? ›

Yes. Your old Apple Watch puck will still charge the Series 7, Series 8 and Ultra and it'll charge it at the same speed that it's able to charge the Series 6, which is 33-percent slower than what the new models are capable of.

Why does Apple Watch 7 have a different charger? ›

It is the same size as previous chargers, but internally it can charge your watch faster and instead of a standard USB A connector, it is now USB C. That said, if you have a previous Apple Watch and a charger for it, you can still use that charger, it just will charge at the same pace as it always did.

How long does it take to update Apple Watch Series 7? ›

Apple advises that the update process may take up one hour.

What Apple watches no longer update? ›

At WWDC 2022, Apple confirmed that the Apple Watch Series 3 wouldn't support watchOS 9. Ever since then, the writing's been on the wall. And now, it's official: Apple has finally, finally removed the Series 3 from its online store. It's an understatement to say this was a long time coming.

How do I replace my Apple Watch with a new one? ›

Turn on your replacement Apple Watch and when ready you'll be prompted to bring your iPhone near your Apple Watch. At this point you'll tap Pair New Watch and start following the on screen steps.

Is it worth upgrading from Series 7 to 8? ›

Bottom line. This one is easy: If you own an Apple Watch Series 7, Series 6 or even a Series 5, you really don't need the Series 8. Series 7 and 6 users won't notice much of a difference at all, and while Series 5 users might be enticed by things like blood oxygen monitoring, it's still not a life-changing leap.

How long will the Series 7 last? ›

Apple says the Series 7 lasts for 18 hours on a charge, just like the Series 6, Watch SE, and Series 3.

How much will the Series 8 cost? ›

$799 or $33.29/mo.

Is Apple Watch 7 good for seniors? ›

Safety features like Fall Detection,18 Emergency SOS, and high and low heart rate notifications make Apple Watch great for older family members, even if they don't own an iPhone.

Which Apple Watch is best? ›

The Best Apple Watch

The latest Series 8 (8/10, WIRED Recommends) is the best watch for most Apple users, especially people who menstruate or want to track their fertility. The wrist-based temperature sensing feature tracked my skin temperature dropping steadily as I recovered from Covid-19.

How long should an Apple Watch 7 last? ›

Apple Watch is so capable you'll want to wear it all day long. So we made sure we gave it a battery that lasts all day, too. Our goal for battery life is 18 hours after an overnight charge, factoring in things like checking the time, receiving notifications, using apps, and doing a 60-minute workout.

What size Apple Watch is best for a woman? ›

38-40mm or 42-44mm Apple watch for women: the big question

To be honest there is not a clear-cut best watch size for women, because the answer depends above all on personal preferences even if women with small wrists seem to prefer 38mm Apple Watch.

What size Apple Watch for a woman 40 or 44? ›

The 40mm version of the Apple Watch Series 6 is renowned to sit better on smaller wrists. How small a wrist can it work for? According to Apple, their innovative device will fit wrists which are 130mm to 140mm. This version of the Apple Watch Series 6 is best suited to people with smaller physiques such as ladies.

How do you tell if a watch is too big for your wrist? ›

Finally, your oversized watch should not slide up or down your wrist more than an inch when you drop your arms to the side. An oversized watch that also slips up and down your arm looks sloppy. To learn more about how tight your watch should fit, read our blog post on the topic here.

Which Apple Watch to buy in 2022? ›

Apple Watch SE (2022 edition)

Apple upgraded the watch SE in the year 2022 to match the upgraded standards. It is powered by the S8 chip, the same chipset as the latest Apple Watch Series 8.

Which Apple Watch is value for money? ›

The Apple Watch SE is currently most affordable Apple Watch in India. It still has enough to keep most users happy. Read our review to know if you should buy it or opt for the Apple Watch Series 8 instead. The Apple Watch SE (2022) is the most affordable Apple watch right now.

Is an Apple Watch good for seniors? ›

Although it doesn't include all the same features as other medical alert watches, the Apple Watch may be a good alternative for active older adults, especially those who live alone, are comfortable using technology, and already have an iPhone.

Which size is better for Apple Watch 7? ›

The 41mm Apple Watch Series 7 is designed to fit wrists 130mm to 200mm in circumference, according to Apple. That translates to around 5 inches to 8 inches. The wrist size range for the 45mm Apple Watch Series 7 is 140mm to 220mm or around 5.5 inches to 8.5 inches.

Is 44mm watch too big for a woman? ›

It is recommended to have a watch with 34mm – 40mm cases for women while men's watches should be 40mm – 46mm cases. On the other hand, watches with 38mm – 42mm cases are now popularly known as unisex sizes and are recommended for those who prefer a neither too big nor too small dial.

Does it matter what size Apple Watch you get? ›

Apple Watch Sizes

Those with smaller wrists will want to opt for the smaller Apple Watch options, while larger wrists will need the bigger models. The 40/41mm Apple Watch models are designed to fit wrists sized 130 to 200mm, while the 44/45mm Apple Watch models are sized to fit wrists between 140 and 220mm.

When should I charge my Apple Watch 7? ›

Based on our own experience and feedback from SleepWatch users, we recommend devoting 60 to 90 minutes every evening before bed to charge your Watch.

Can I use any wireless charger for Apple Watch 7? ›

You may be aware that Apple Watch uses the Qi wireless charging technology and does not rely on Lightning ports and cables unlike iOS devices. However, the device just won't charge on any Qi charger, such as the ones being sold for $10 on Amazon.

Why doesn t Apple Watch come with a charger? ›

Why iwatch 7 does not come with adapter? As part of our efforts to reach our environmental goals, Apple Watch does not include a power adapter. Included in the box is a Magnetic Fast Charger to USB‑C cable that supports fast charging and is compatible with USB‑C power adapters and computer ports.

How long does Apple Watch last battery? ›

It lasts for a minimum of 36 hours on standard mode. If you use it in battery-saving mode, expect to get 60 hours worth of use time!

When should I charge my Apple Watch? ›

The TL/DR is to charge your Apple Watch in the morning while you get ready for your day (take a shower, get dressed, etc) and then again in the evening while you get ready for bed (brush teeth, put on pajamas, etc).

Where is the hidden port on an Apple Watch? ›

Rarely is it ever a hidden piece of hardware, but that's exactly what the Apple Watch has: a six-pin charging port concealed in the little notch that connects the wristband to the watch.

At what percentage should I charge my Apple Watch? ›

You can charge Apple Watch whenever you like - it will not harm your battery, regardless of the remaining charge level. To expand: Apple Watch uses a lithium-ion battery. There is no need to let Apple lithium-ion batteries discharge to any particular level before recharging them.

Can I charge my Apple Watch with my iPhone? ›

You can charge your Smartwatches and Smartphones on the go. Stop searching charging outlets and stop worrying about carrying chargers. You can charge your smart watch by directly connecting to your iPhone/iPad/Android devices and windows phones with micro USB port.

Is it worth upgrading from Apple Watch 6 to 7? ›

Overall, the Apple Watch Series 7 is a minor upgrade over the Apple Watch Series 6, offering larger displays and casing sizes, new color options, improved durability, the S7 chip, and faster charging.

What is the benefit of Apple Watch Series 7? ›

Apple Watch Series 7 provides all-day 18-hour battery life on a single charge, and 33 percent faster charging compared with Apple Watch Series 6, through a new charging architecture and Magnetic Fast Charger USB-C Cable.

Is it worth upgrading from Series 5 to Series 7? ›

If your Apple Watch 5 is about two years old, you might be considering an upgrade to the Series 7. With the Series 7, you'll get a brighter, bigger display and SpO2 monitoring, as well as Apple's U1 ultra wideband chip for better connectivity within the company's product ecosystem.

Is Apple Watch 7 worth the upgrade from 6? ›

The Apple Watch Series 7's larger display, sturdier design and fresh color options make it a modest but appreciated upgrade from the Series 6. The Series 7's bigger screen is undoubtedly the most dramatic update. Other improvements, including faster charging, feel minor by comparison.

What is the best Apple Watch to upgrade to? ›

The best Apple Watch is the Apple Watch Series 8 based on pricing, features, and battery life. There are other options to choose from, so we've broken down the features of each model below.

Can I still use my Apple Watch Series 7 if my phone dies? ›

If your Apple Watch is connected to Wi-Fi or cellular

With a Wi-Fi or cellular connection, your Apple Watch can do the following things, even if your iPhone isn't with you. Make and answer phone calls. Send and receive messages. Use Siri to get directions, send iMessages, and more.

Can Apple Watch 7 take blood pressure? ›

The smartwatch isn't equipped to measure your blood pressure alone, but there are tools and devices you can pair it with it that can -- usually wireless monitors that connect to your iPhone ($706 at Amazon) or Apple Watch and come with an arm cuff and their own app.

How long should an Apple watch 7 last? ›

Apple Watch is so capable you'll want to wear it all day long. So we made sure we gave it a battery that lasts all day, too. Our goal for battery life is 18 hours after an overnight charge, factoring in things like checking the time, receiving notifications, using apps, and doing a 60-minute workout.

Is it worth waiting for Apple Watch 8? ›

Plus, with the current discounts, you're getting an excellent piece of tech for less. That said, if you're the type who likes to own the latest and greatest, it might be best to wait for what the Apple Watch Series 8 has to offer. Rumors of a new sensor, improved battery life and refreshed design could come true.

Will there be an Apple Watch Series 8? ›

Apple Watch Series 8 has an innovative new sensor that tracks your temperature while you sleep, so you can see changes over time. Cycle Tracking uses this data to provide a retrospective estimate of when you likely ovulated, which can be helpful for family planning.

What is the difference between Series 7 and 6? ›

The Series 6 license allows a registered representative to sell only a specific type of investment products, whereas the Series 7 license allows the rep to sell a wider variety of securities.

Do I need to upgrade my Apple Watch? ›

It's important to keep your Apple devices up to date so that they have the latest bug fixes and security enhancements. Some iOS updates on your iPhone require that you also update watchOS on your Apple Watch.

Why should I upgrade Apple Watch? ›

Maybe you want the peace of mind you get from Crash Detection (because hopefully, it's not a feature you'll need to use). Perhaps you want to take advantage of the temperature sensor for family planning. Maybe you have an older watch and it feels like the right time to upgrade.

Videos

1. the MOST Realistic APPLE Watch ULTRA Clone - Vwar Ultra MAX Smart Watch
(Rc Obsessive)
2. Review: Apple Watch Ultra, Series 8 en SE
(Bright)
3. H11 Pro Smart Watch - the MOST Realistic APPLE Watch 8 Clone so far
(Rc Obsessive)
4. H11 Ultra UPGRADE vs H11 Ultra PLUS - Apple Watch ULTRA Clone Comparison
(Rc Obsessive)
5. $30 Apple Watch ULTRA Clone - Vwar IWO MT8 Ultra Smartwatch Review
(Rc Obsessive)
6. INCREDIBLY Realistic Apple Watch ULTRA Clone - H11 Ultra PLUS Smart Watch
(Rc Obsessive)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 08/07/2023

Views: 5804

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.